YOTA

От 8-ми до 14-ти август в Йоханесбург, Южна Африка се проведе 7-мо по ред издание на Youngsters On The Air. Тази година за първи път събитието излезе извън пределите на Европа! Сред участниците, осмелили се да преминат отвъд другата половина на Екватора, беше и българският отбор, представен от Ванеса Павлова (LZ1BR), Кирил Венев (LZ1WIN) и Ангелика Попова (LZ1ANQ), а наш тийм лидер беше LZ1WIN или просто Киро. Мястото на събитието беше стратегически подбрано не само поради близостта си до летище O.R. Tombo, но и заради огромната си площ, която даде възможност да се проведат много и разнообразни дейности през цялата седмица. За оптимално разпределение на задачите, всички бяхме разделени в отбори с по няколко държави във всеки отбор. Всеки отбор имаше право да избере име на своя отбор като се организира забавно състезание между избрани членове на отборите. По реда на завършили успешно състезанието, отборите имаха право да избират между Big Five -  лъв, леопард, носорог, африкански слон, кафърски бивол.

Вторият ден в хотела, който бяхме настанение дойде един незабравим гост, а именно красивият гепард, който ние никога няма да забравим. Неговият вид, кралски гепард,  е застрашен от изчезване затова доброволци се грижат за размножаването на вида му! Лекцията, която ни бе изнесена ни дари с много знания за едни прекрасни африкански животинки. В този ден ние направихме свои яги антени, които по-късно през седмицата тествахме. На другият ден отборите започнаха работа върху Bacarsats construction cont – в кубчета сложихме електроника, която всеки отбор завърза за балона засичане, който пуснахме свободно във въздуха. Самата електроника бе за засичане на балона, отчитане на температура и други важни показатели. Тогава ние направихме рекорд тъй като балона достигна близо 28км височина!  На 11 август отпътувахме за Secunda, където измръзнахме от студ! В АФРИКА! Напуснахме хотела към 3:30 сутринта и в 6 вече бяхме на открито поле при температура от -6 градуса! Тръпнейки за слънце, наблюдавахме отлитането на балона, а след това го засякохме и няколко души отидоха да приберат кубчетата, от които извлекохме рекордните резултати. Следващият ден бе запълнен с уършопи, а именно направата на часовник, QSX transceiver и 20m lowpass filter. 20 човека посетиха компанията GEW Technologies – компания за изработка на военна техника. 50 участника посетика BOSCO – компания за изработка на платки.

 Благодарение на SARL, южноафриканска федерация на радиолюбителите, всички участници получихме възможността да се явим на изпит за HAREC сертификат. Само 25 участници избраха да се яват на изпита, тъй като трябваше да изберем между учене за изпит и изпит или забавни занимания! От 25-мата явили се на HAREC, 20 участници изкараха успешно изпита, сред които бях и самата аз! 😊 Мечтаният сертификат се дължи на упоритостта на явилите се, но и на Noel Patrick Hammond!

Предпоследният ден всички участници отпътувахме за нашият one lifetime experience САФАРИ! За нас, организаторите се бяха погрижили да изпитаме африканско чувство, чувството да бъдеш на Сафари и то, не за 5 или 10 минути, а за цели 3 часа! 3 часа в преследване на животни, следвайки следи, които са оставили по пясъка! След сафарите нашите рейнджъри ни закараха до Mongena Game Lodge, където имахме прекрасен обяд в близост до зебри и африкански кудута – нещо между сърна и елен! Всеки можеше да се снима с тях или просто да им дари капчица любов като ги погали 😊 В късният следобяд се завърнахме в хотела, където за наше голямо съжаление трябваше да опаковаме своят багаж.. Вечерта се радвахме на camp fire и африкански ритми, като ние самите имахме възможността да се научим да свирим на тарамбука!

Последната вечер преди официалния край на YOTA 2018, всеки отбор имаше възможност да каже няколко думи за преживяното през седмицата. Откроиха се думите на Нико, Куус и Лиса, като участниците успяха да просълзят един от големите отговорници за прекрасното изживяване – Нико! Отборният дух,  желанието да споделиш хобито си, да научиш нещо ново и да се запознаеш с хора от цял свят, които биха гледали на теб като на човек, който би отделил 1 седмица от живота си точно, за да обмени своят опит и да бъде заобиколен от хора, предавайки на същата честота. Ентусиазмът и цялостното настроение по време на събитието превърнаха YOTA в едно от преживяванията на живота ни!


-  Ванеса Павлова
(LZ1BR)


 
   От 16ти до 23ти юли във Ваграйн, Австрия, ще се проведе летният лагер Youngsters On The Air за млади радиолюбители. Поканени са отбори от различни страни от IARU - 1ви регион, включително и от България. Отборът се състои от четирима човека - трима участници (на възраст от навършени 15 до 25 години ) и тийм лидер. Участниците не са длъжни да имат разрешително за радиолюбители, но трябва да взимат активно участие във всички дейности, включени по програма и да имат жив интерес към радиолюбителското хоби.

Изисквания:

Всеки, проявил желание да участва в YOTA като представител на България, трябва:

     1.  Да бъде на възраст между 15 и 25 години;
    2. Да изпрати мотивационно писмо, с което в рамките на 500 думи да обоснове желанието си да бъде включен в отбора, както и с какво може да допринесе за развитието му.
     3. Да има валидни документи за пътуване;
     4. Да владее на добро ниво поне един западен език (желателно е, да бъде английски).


Разходи:

Всеки участник трябва да поеме следните разходи:

    1. Такса за участие, изисквана от организаторите - 25€ (50лв.);
    2. Разходите по пътуването 150€ (300лв.);
    3. Джобни пари.

Всичко останало (настаняване, храна, дейности) се поема от IARU.


Краен срок за кандидатстване: 31ви май.

Моля, пращайте кандидатурите си на имейл адрес This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Гергана Русева, LZ1ZYL и Десислава Латинова, LZ1DRI младши координатори на YOTA за България.

Additional information